Bebeklerde Pişik Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Bebeklerde Pişik Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Pişik

Bebeklerde pişik, genellikle bez bağlanan bölgenin neme ve tahriş edici etkenlere maruz kalmasının bir sonucudur. Bu durum, özellikle ishal olan bebeklerde daha yaygın olarak görülür. İshalin etkisiyle dışkı sıvı hale gelir ve bebeklerin bez değiştirilmeden önce bir süre o şekilde kalmaları, bölgenin tahriş olmasına neden olur. Anneler, bebeklerinin bezlerini sürekli kontrol ederek bu durumu önlemeye çalışmalıdırlar. Ancak, bez değişimlerinde pişik başlangıcı gözden kaçabilir ve birkaç gün içinde şiddetlenerek belirgin hale gelir. Nadir de olsa, alerjik reaksiyonlar da bebeklerde pişik olarak ortaya çıkabilir.

Pişik uzun süre devam ederse, enfeksiyon riski artar ve bu durum yaraya dönüşerek bebeği rahatsız eder. Yaraya dönüşen pişik, kabuk bağlayarak ve sonunda soyularak iyileşse de, bu süreç oldukça uzun ve sıkıntılı olabilir. Bu bölgeler temiz tutulmazsa, bakteri ve mantarların üremesi kolaylaşır ve enfeksiyonun diğer bölgelere yayılma riski artar.

Koltuk Altı Pişikleri

Bebeklerde pişik olarak görülen bir diğer bölge ise koltuk altıdır. Bebekler, kollarını ve ayaklarını yeterince hareket ettiremedikleri için koltuk altları genellikle nemli kalır ve bu da pişik oluşumuna neden olur. Aynı durum, apış arası bölgelerinde de pişik oluşumuna yol açar. Bu durumlarda, bebeklerin koltuk altlarının terli ve nemli kalmaması için sürekli kontrol edilmeli ve silinmeli, ayrıca sık sık kıyafet değiştirilmelidir. Bebeklerde pişik genellikle koltuk altı ve apış arası bölgelerinde meydana gelir.

Bebeklerde Pişik Yarası

Bebeklerde pişik birkaçı günden fazla sürerse ve mantar veya enfeksiyona dönüşürse, hemen bir doktora başvurulmalıdır. Pişikler geçmezse ve zamanla şiddetlenerek yayılmaya başlarsa, bebeklerde kalıcı izler oluşabilir. Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğundan, en ufak yara bile ciddi sonuçlar doğurabilir. Pişik büyüyerek yayılırsa, bebekler için tehlikeli bir hal alabilir. Pişik yaraları dairesel pul lezyonlar şeklinde ve etrafı kırmızı dokulu kalkmış uçlardan oluşur. Mantar enfeksiyonuna dönüşen pişikleri ihmal etmeden hemen bir uzman hekime başvurulmalıdır.

Bebeklerde Diğer Pişik Sebepleri Nelerdir?

  • Bebeklerin derilerinin çok hassas olması
  • Doğal bölge koruyucu yağları yok eden sert sabun kullanımı
  • Bebek bezlerinin üzerine giydirilen plastik donlar, bu plastik donlar bebeklerin o bölgesinin nemlenmesine ve bakterilerin gelişimine katkı sağlamasına yol açar
  • Sürtünme, bebek bezlerinin hassas bebeklerde veya tombul bebeklerde sürtünerek derisini tahriş etmesi

Bebeklerde Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde çok fazla rastlanan tahrişe bağlı pişiklerde, bebeklerin bezlerinin sık sık değiştirilmesi ve pişik olan bölgenin açık bırakılarak nemlenmesinin önlenmesi iyileştirici bir yöntem olacaktır. Bebeğiniz her kaka yaptığında mümkün olduğunca hemen bezi değiştirin ve zaman kaybetmeyin. Ayrıca bir uzman hekime başvurun ve size önerilecek kremler hem bebeğinizin acısını dindirecek hem de iyileşmeyi hızlandıracaktır. Bebeğinizin altını her değiştirdiğinizde poposunu güzelce temizleyin, kurulayın ve pudralayın. Bebeğinizi güneşin altında bebek bezi ile dolaştırmayın çünkü bebek bezinin bazı kısımları naylon olduğundan poposunu terletecek ve bir süre sonra canını yakacaktır. Bu gibi durumlarda dışarı çıkmadan önce pişik kremleri sürün ve sürmeden önce bölgenin kuru olup olmadığını da kontrol edin. Bazı bebek bezleri ve sabunlar da bebeğinizin derisini tahriş edebilir; bu durumlarda farklı bir bez ve sabun kullanmanız tavsiye edilir. Unutmayınız, pişiği önlemek, oluşmasından sonra iyileştirmekten daha kolay olacaktır. Bu sebeple bebeklerde pişik durumunu hafife almayınız ve hemen bir çözüm yolu bulunuz. Kontrolünüz dışına çıktıysa, hemen bir hekime başvurmanız tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni