Pişik Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Pişik Belirtileri ve Tedavisi

Pişik

Genel olarak bez kullanan bebeklerde veya yaşlı insanlarda daha sık görülen pişik, havaların ısınmasıyla daha da yaygınlaşan, ancak önlenebilir bir cilt sorunudur. Pişik genellikle kasık ve kalça bölgelerinde meydana gelir ve özellikle cildi hassas olan bebek ve yetişkinlerde daha sık görülür.

Pişik Neden Olur?

Pişik, bez kullanan bebeklerde veya yaşlılarda bezlerin yeterince sık değiştirilmemesi durumunda ciltte tahriş meydana gelmesiyle oluşur. Bu tahrişin nedenleri arasında şu faktörler bulunur:

  • Cilde yeterli havanın girmemesi
  • Bezdeki dışkı ve idrarın cildi tahriş etmesi
  • Mantar veya bakteri kaynaklı enfeksiyonlar
  • Genetik rahatsızlıklar
  • Vücuttaki çinko eksikliği

Bebeklerde pişik oluşumu, katı yiyecekler yemeye başladıklarında daha yaygındır. Anne sütü ile diğer yiyeceklerin bir araya gelmesi, bebeğin idrar ve dışkısında asit oluşumuna yol açar ve bu da bebeğin cildinde hasara neden olabilir.

Pişik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pişik tedavisinde dikkatli olunması gereken birçok faktör vardır. Özellikle bebeklerde pişik tedavisi daha fazla özen gerektirir.

Pişik oluşumu, mantar enfeksiyonları ile birleşebilir, bu yüzden pişiğin ciddiye alınması ve erken tedavi edilmesi önemlidir. Mantar enfeksiyonu, genellikle antibiyotik ve kortizon içeren ilaçlar kullanan bebeklerin pişik bölgelerinde daha sık görülür. Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında pul pul dökülme ve kırmızı benekler yer alır. Bu belirtilerin doğru teşhisi için bir dermatologtan tanı konulması ve doktor tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gereklidir. Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanımı, ciltte daha fazla hasara yol açabilir.

Pişik tedavisinde, içeriğinde çinko bulunan pişik kremleri tavsiye edilir. Bu kremleri kullanırken, cinsel organlara değmemesine özen gösterilmeli ve ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Ayrıca, pişikli bölgelerin sık sık hava alması, kısa sürelerde güneş ışığına maruz kalması, temiz su ve pamukla dezenfekte edilmesi ve bezlerin sık aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir.

Pişik başlangıç aşamasında pembe renkte olup, ilerleyen zamanlarda kırmızı bir renk alır. İlerleyen evrelerde kaşınma, yanma ve acı hissi meydana gelir. Tedavi süresi boyunca pişikli bölgenin kuru tutulması önemlidir. Pişik sorunu sadece bez kullanan kişilerde değil, aşırı sıcak ve nemli hava ile terleme nedeniyle eklem bölgelerinde de meydana gelebilir. Bu durumda, pişikli bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Giyilen kıyafetlerin terlemeye neden olmayacak kumaşlardan yapılmış olması da önemlidir. Uzun süren pişik durumlarında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Pişik Zeytinyağı

Bebeklerde Pişik Zeytinyağı

Haber Bülteni